Deventer derby tussen De Gazelle en IJsselstreek definitief gestaakt.

Aanhoudend commentaar van spelers en publiek nopen scheidsrechter tot staken.
 
Bron: Deventer Dagblad, Jascha Jongeneel
 
De stadsderby tussen De Gazelle en IJsselstreek werd gisteren bij een 1-1 stand gestaakt. In de 72ste minuut besloot arbiter Sander Mulder dat het genoeg was. ‘Dit is echt een derby tussen twee volksclubs die elkaar goed kennen en ook wel op elkaar lijken. Dat moet je als scheids een beetje aanvoelen”, was de eerste reactie van De Gazelle-voorzitter Hans Teunissen na afloop. ,,De spelers kennen elkaar allemaal en na de wedstrijd drinken ze samen een biertje. Dit was niet nodig.”
 
Aan de kant van IJsselstreek was ook trainer Mitchel de Groot teleurgesteld over de beslissing van de scheidsrechter. ,,We werken al vier jaar keihard om goed voetbal op de mat te leggen. Nu wordt zo’n wedstrijd gestaakt en dan gaat het in de krant weer alleen hierover. En wéér wordt dan de naam IJsselstreek verbonden aan zo’n incident. Daar baal ik van. Ik vond de staking dan ook zwaar onnodig.”
 
De wedstrijd in Deventer begint onder perfecte omstandigheden met een stralend herfstzonnetje en een publiek dat gemoedelijk een drankje drinkt rondom het veld. Rond de tiende minuut stroomt er nog wat extra publiek binnen. Op het veld ontspint zich ondertussen een voetbalgevecht tussen De Gazelle en IJsselstreek. De uitploeg komt al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Leroy Fernandes. Vrij snel na de openingstreffer krijgt IJsselstreek ook een penalty mee, maar deze wordt gestopt door keeper Wouter van Benthem. De wedstrijd wordt tot dan toe in een hoog tempo en zonder gemopper gespeeld.
 
Buitenspel?
De gelijkmaker van De Gazelle gaat vooraf aan een vermeende buitenspelsituatie. Vooraf aan de treffer negeert scheidsrechter Mulder de grensrechter die al snel met de vlag fier omhoog staat. Hierna lopen de emoties op het veld en op de bank wat op. De leidsman staakt vijf minuten voor rust de wedstrijd om zich vervolgens terug te trekken in de kleedkamer. ,,Ik werd onjuist bejegend vanaf de bank van de uitploeg”, verklaart scheidsrechter Mulder achteraf.
 
Rode kaart.
Na een kleine tien minuten afkoelen wordt de wedstrijd hervat. Zo wordt de eerste helft zonder verdere wanklank uitgespeeld. In de tweede helft gaat het na ruim 20 minuten mis wanneer aan de kant van IJsselstreek speler Andy Roroa een rode kaart krijgt. Het is de inleiding van de definitieve staking van de wedstrijd. Na discussie over en weer volgt een aantal minuten later een vermeende elleboogstoot van een speler van De Gazelle. In het volgende tumult wordt er van alles geroepen. Het is voor de scheidsrechter reden om definitief te staken. ,,Ik werd meermaals belaagd door spelers van IJsselstreek. Daarna werd ik ook nog door het publiek belaagd en uitgescholden. Ik voelde me op dat moment niet meer veilig. Als je een tweede keer staakt dan is het ook definitief.”
 
Trainer van De Gazelle, Herman Harleman, treurt om de staking. ,,Het is voor iedereen balen. Deze wedstrijd is een mooie derby en nu gaat het weer alleen over die staking. De volgende keer moeten we misschien een scheidsrechter hebben die een beetje bekend is met de beide ploegen.”
Bron foto Deventer Dagblad RUBEN MEIJERINK.
Owen Harleman van De Gazelle wacht samen met zijn vader Herman af of de wedstrijd tegen IJsselstreek hervat wordt.