Wat mag wel en niet in de sportkantine?

Wie vanaf zaterdag een sportkantine in wil en ouder dan 13 jaar is, moet een coronatoegangsbewijs hebben. Dat is de QR-code die je krijgt als je volledig gevaccineerd of negatief getest bent. Dit bewijs is nodig om iets te eten of te drinken en voor het kijken naar en uitoefenen van sporten die in de horeca gespeeld worden, zoals darts of biljart. Zo meldt het protocol van sportkoepel NOC*NSF, dat bonden als uitgangspunt gebruiken.

Maar er zijn uitzonderingen. Clubs kunnen een deel van de kantine zonder toegangsbewijs blijven gebruiken. Bijvoorbeeld voor het afhalen van eten en drinken dat in principe buiten wordt genuttigd, de toegang tot toiletten en kleedkamers en de bestuurskamer. Voorwaarde is dat het horecagedeelte zichtbaar wordt afgescheiden; bijvoorbeeld met lint, tape of een plantenbak.

Uitzondering op uitzondering
Al zijn ook daarop uitzonderingen mogelijk. Zo mag afgehaald eten of drinken in de kantine buiten het afgescheiden horecadeel worden genuttigd. ,,Dat hangt van de situatie ter plekke af en het gebruik van het woord clubhuis of kantine. Een tosti afhalen en buiten het afgescheiden horecadeel in het clubhuis opeten kan en mag”, aldus NOC*NSF-woordvoerder Geert Slot.

Clubs hoeven het toegangsbewijs niet aan de deur te controleren. Dat mag ook in het horecadeel van de kantine.