Jeugd? Nee, gezelligheid heeft de toekomst!

Voor bijna alle voetbalclubs is de jeugd de basis waarop wordt gebouwd. Met het forse aantal verenigingen in Deventer is de spoeling echter dun en lukt het niet iedereen om pupillen en junioren te binden. Bij De Gazelle wordt daar zelfs helemaal geen energie meer ingestoken.
,,We hebben echt serieuze pogingen gedaan jeugdvoetbal hier van de grond te krijgen”, verklaart Joost ter Stege, ex-speler van De Gazelle en tegenwoordig trainer van het vlaggenschip. ,,Maar het kostte ons heel veel energie en geld. Zonder dat het de resultaten opleverden die we nodig hadden.”
Toch slaagt De Gazelle er jaar in jaar uit in een representatief elftal op de been te brengen. Het lukte in het recente verleden zelfs jarenlang in de derde klasse van het zondagvoetbal actief te zijn. Hoe kan dat, zonder doorstroming van eigen jeugd? Ter Stege: ,,De Gazelle blijkt een club waar jongens van buitenaf graag komen voetballen. De afgelopen jaren kwamen hier jongens binnen van Helios, Colmschate en dit jaar weer van Schalkhaar.”
En dat zijn dan niet eens spelers die aan het einde van hun carrière bij De Gazelle komen afbouwen. ,,Nee, het zijn jongens van 19, 20 jaar oud, die het net niet redden bij hun vorige club en daarom in het tweede moeten spelen. Dat betekent dat ze op zondagochtend om half tien moeten voetballen. Maar het zijn jonge knapen, die graag op zaterdagavond gaan stappen met vrienden en er niet op zitten te wachten om de wekker op zeven uur zondagmorgen te zetten. Stuk voor stuk zijn het jongens die op niveau willen voetballen. Nou, dat kan bij ons.”
Op zich een plausibele verklaring. Ware het niet dat er veel clubs in de directe omgeving zijn die een soortgelijke sportieve uitdaging te bieden hebben. Toch kiezen velen voor De Gazelle. Ter Stege heeft een heldere verklaring. ,,De Gazelle is een kleine, maar enorm gezellige vereniging. Op donderdag blijft iedereen een biertje drinken en trekken we vaak pas om twee uur ‘s nachts de deur van de kantine achter ons dicht. Ik denk ook dat het zo werkt. Er kwamen hier een paar jongens van Helios voetballen, zij spraken er met hun vrienden over hoe gezellig het bij De Gazelle is en vervolgens kwamen er nog meer spelers van Helios bij ons voetballen. Het gaat van mond tot mond blijkbaar.”
Actief op zoek gaan naar nieuwe spelers doet de oefenmeester niet. ,,Als iemand mij tipt, waag ik er wel een belletje aan en vraag of de speler zin heeft eens bij ons mee te komen trainen.”
Dit jaar verraste de kleinste club van De Rielerenk met de nieuwelingen Sven Kelder, Justin Bootsveld en Jeremy Bruins. Het trio kwam van Schalkhaar en vooral de transfer van Kelder wekte verbazing én bewondering. De linksbuiten scoorde veel bij de tweedeklasser en lijkt te jong (26) om al af te bouwen. Ter Stege: ,,Svens vader is een echte Gazelle-man, hij heeft een relatie met een meisje van een echte Gazelle-familie en samen hebben ze een kleintje. Hier kan hij lekker voetballen zonder de druk van altijd moeten trainen.”
De recente aanwinsten zullen zeker niet de laatste zijn. De Gazelle heeft voor het voortbestaan nu eenmaal aanwas van buitenaf nodig. De belangrijkste troef om spelers binnen te hengelen? Dat is wel duidelijk: ,,Bij ons staat gezelligheid bovenaan.”

bron: Deventer Dagblad, STAN LELIEVELD